Vedlikehold

Slik rengjør og vedlikeholder du marmor og kalksten

Har du lyst på benkeplate eller fliser i kalksten, men er redd for å få flekker? Frykt ikke, så lenge du impregnerer og rengjør riktig, er natursten en slitesterk og tidløs investering som vil glede over flere generasjoner. 

I Stenhuset tilbyr vi spesialvaskemiddel og impregnering til marmor og kalksten som sørger for lang holdbarhet. Dersom du bestiller benkeplate eller backsplash i natursten på mål fra oss, impregnerer vi alltid for deg slik at den er klar til bruk.

For å få marmor og kalksten til å holde seg fint lengst mulig, følg disse stegene: 

 

1. Impregner alltid før bruk og etter behov

All sten som inneholder kalk er porøs på innsiden og trekker til seg vann, noe som kan gjøre den sensitiv for flekker. Heldigvis finnes det impregnering. Vår økovennlige marmor- og natursteinimpregnering danner et beskyttende lag over overflaten og forhindrer flekker, uten å endre utseende til stenplaten. Impregner derfor alltid før bruk, helst to ganger – og senere etter behov. Du merker fort om platen trenger en ny behandling på hvor vidt den trekker til seg væske.

2. Fjern flekker raskt med klut og vann

Søler du på stenplaten, er det ingen grunn tilpanikk – bare ikke la det ligge og trekke inn! Så lenge stenplaten er impregnert, vil vannoppsuget reduseres betraktelig. Vær likevel raskt ute med kluten, spesielt ved søl av kaffe, fett og vin for å være sikker på å unngå flekker.

3. Bruk et syrefritt vaskemiddel

Marmor og kalksten reagerer på syreholdig væske som rødvin og sitrus, derfor skal du unngå å vaske med rengjøringsmidler som har lav PH-verdi (som Jif spray etc.). Til daglig holder det å rengjøre med lunkent vann og klut. Til mer grundig vask av marmor og kalksten anbefaler vi vårt syrefrie spesialvaskemiddel for naturstein, Fila Cleaner Pro.

4. Slip bort vannmerker med et fint sandpapir

Har du først vært uheldig og fåttvannmerker fra rødvinsglass eller annet på stenen, kan du bruke et fint sandpapir tilå slipe det bort. Flekker som stearin, lim eller annet som legger seg over stenen, anbefaler vi å skrape bort med for eksempel en stekespade i hardplast, før du rengjør med stenvaskemiddelet, Fila Cleaner Pro. Skulle du være uheldig og få større skader eller merker på stenen som du ikke klarer å fjerne selv, kan vi alltids hjelpe deg.Ta kontakt med oss her.

Logg inn